Парады бацькам аб харчаванні школьнікаў

Дзеці школьнага ўзросту маюць патрэбу ў збалансаваным харчаванні, з высокім утрыманнем вітамінаў і мікраэлементаў, якое дапаможа іх арганізму развівацца і заставацца здаровым. Ніжэй вы знойдзеце інфармацыю аб тым, на чым грунтуецца здаровае харчаванне школьнікаў.

Рэгулярны прыём ежы

Дзецям неабходны рэгулярныя прыёмы ежы і перакусы паміж імі. Асабліва гэта важна, калі мы вядзём размову аб здаровым харчаванні малодшых школьнікаў. Калі замест гэтага дзіця абвыкне «перахапляць» нешта на ходу, гаворкі аб збалансаваным харчаванні быць, вядома, не можа.

Добра, калі дзеці пачынаюць свой дзень пажыўным сняданкам - напрыклад, малаком з шматкамі, каб справіцца з ранішняй нагрузкай у школе. Затым - адзін тост, 1-2 фрукта або кавалак кекса дадуць ім дадатковую энергію, каб адчуваць сябе бадзёрымі да абеду. Сам абед пажадана зрабіць як мага больш разнастайным.

Асноўныя правілы здаровага харчавання школьнікаў рэкамендуюць бацькам наступнае:

1-2 разы на тыдзень дзіцяці пажадана есці рыбу;

1 раз у тыдзень - чырвонае мяса (такое, як ялавічына);

1-2 разы на тыдзень дзіця павінна ёсць бабовыя ці такія стравы, як фаршаваная гародніна;

у астатнія дні дзіцяці можна даваць белае мяса (напрыклад, курыцу) ці стравы, прыгатаваныя з макаронных вырабаў.

Прыміце да ўвагі, што да здаровага сілкавання школьнікаў можна прызвычаіць з дапамогай сумесных вячэр і абедаў па выходных, падчас якіх вы збіраецеся за сталом усёй сям'ёй.

Прадукты з усіх харчовых груп

Гаворачы аб здаровым харчаванні навучэнцаў, трэба заўважыць, што дзецям неабходна ёсць прадукты ўсіх харчовых груп - каб задаволіць патрэбу свайго арганізма ў пажыўных рэчывах. Спынімся на гэтым падрабязней.

Хлеб, іншыя зёлкавыя і бульба. Добра, каб харчаванне школьнікаў абапіралася на гэтую групу прадуктаў. Рыхтуючы ежу аддайце ўпадабайце пакуце грубіянскага памолу, здаровае сілкаванне мяркуе, што 2/3 рацыёну школьнікаў будуць складаць прадукты, вырабленыя менавіта з такой мукі.

Садавіна і гародніна. Для здаровага, паўнацэннага харчавання школьнікам неабходна даваць 5 порцый разнастайнай садавіны і агародніны штодня.

Адной порцыяй можа лічыцца:

1 фрукт сярэдняга памеру - напрыклад, банан, яблык, апельсін;

2 фрукты маленькага памеру (такіх, як сліва), 10-15 вінаградзін, вішань, ягад;

1 невялікая порцыя салаты са свежай гародніны;

3 поўных сталовых лыжкі прыгатаванай гародніны - такіх, як зялёны гарошак;

3 поўных сталовых лыжкі прыгатаваных бабовых - такіх, як фасолю (калі дзіця з'есць больш, гэта ўсё роўна залічваецца, як адна порцыя);

1 сталовая лыжка сухой садавіны - такіх, як разынкі або курага;

1 невялікая шклянка натуральнага соку (калі дзіця вып'е больш, гэта ўсё роўна залічваецца, як адна порцыя).

Малако і малочныя прадукты. Давайце дзецям, па меншай меры, 3 порцыі малочных прадуктаў у дзень. Гэта можа быць 1 пакаванне ёгурта, 1 шклянка малака ці 1 кавалачак сыра памерам са запалкавую скрынку. Гэта асабліва важна для здаровага харчавання малодшых школьнікаў. Малочныя прадукты паніжанай тлустасці звычайна ўтрымліваюць у сабе такую ж колькасць кальцыя і той жа пералік вітамінаў, якія мы знаходзім у прадукцыі нармальнай тлустасці. Аднак поўнасцю абястлушчаныя малочныя прадукты дзецям ужываць непажадана.

Мяса, рыба і альтэрнатыўныя ім прадукты. Мяса (асабліва чырвонае) і рыба з'яўляюцца найлепшымі крыніцамі жалеза. Аднак бабовыя (чачавіца, фасоля), зялёная ліставая гародніна і ўзбагачаная трава таксама могуць даць арганізму школьніка досыць жалеза.

Тлустая рыба - такая, як сардзіны, анчоўсы, макрэль, ласось - вельмі багатыя Ω-3 тлустымі кіслотамі. Гэтыя кіслоты неабходны для правільнага функцыянавання нервовай, імуннай і сардэчна судзінкавай сістэм дзіцяці. Правілы здаровага харчавання не толькі школьнікаў, але і дзяцей наогул, гавораць аб тым, што ў тыдзень дзецям неабходна з'ядаць 2 порцыі тоўстай рыбы. Аднак пазбягайце даваць дзіцяці рыбу-меч, паколькі ў ёй утрымоўваецца вялікая колькасць ртуці.

Тлустыя ці салодкія прадукты. Прадукты высокай тлустасці або з вялікім утрыманнем цукру - такія, як тарты, печыва, шакаладныя вафлі, хрумсткая бульба - даюць школьнікам шмат энергіі, аднак амаль не ўтрымліваюць у сабе вітамінаў. У невялікай колькасці дзецям прысмакі ўжываць можна, аднак, толькі як кампанент збалансаванага харчавання, а не як замену асноўнай, здаровай і карыснай ежы.

Карысныя напоі. У якасці самых прыдатных напояў здаровае харчаванне прапануе для школьнікаў малако і ваду - паколькі яны не руйнуюць іх зубоў. Сокі валодаюць падвышанай кіслотнасцю і ўтрымоўваюць высокі адсотак цукру (нават у натуральных соках мы знаходзім прыродныя цукры). Таму сокі дзецям лепш даваць разам з ежай - у адваротным выпадку, пажадана разводзіць іх вадой.

Агульная колькасць вадкасці, якая неабходна школьніку на працягу дня, залежыць ад надвор'я, фізічнай актыўнасці дзіцяці і ад прадуктаў, якія ён есць. Нядрэннай ідэяй будзе даваць дзецям адну шклянку вады (малака ці соку) з кожным прыёмам ежы, і адна шклянка – паміж прыёмамі. 

Давайце дзецям больш вадкасці падчас спякоты і ў перыяд падвышанай фізічнай актыўнасці.

Здаровае харчаванне малодшых школьнікаў наогул не дазваляе ўжыванне газаваных напояў тыпу кока-кола, якія змяшчаюць кафеін. Што тычыцца школьнікаў старэйшага ўзросту - пазбягайце даваць ім газаваныя напоі з утрыманнем кафеіну падчас ежы, паколькі кафеін перашкаджае ўсмоктванню арганізмам жалеза.

Паважаныя бацькі!

Педагогі школы, так як і вы, клапоцяцца аб здароўі вашых дзяцей. Вазьміце на нататку карысную інфармацыю!

Несумненна, пачатак чарговага навучальнага года стаў для многіх асноўнай падзеяй верасня. І зноў у тысяч бацькоў пачынае балець галава - як там іх дзіця, ці ўсё ў парадку, ці добра паела?

Харчаванне школьнікаў - адно з галоўных пытанняў, якія трывожаць бацькоў на працягу ўсяго навучальнага года.

Да складання правільнага паўнавартаснага рацыёну патрабуецца поўны падыход з улікам асаблівасцяў дзіцячага арганізма. Вывучэнне школьнай праграмы патрабуе ад дзяцей найвышэйшай разумовай дзейнасці, таму трэба паслухаць парады па правільным харчаванні для школьнікаў.

Маленькі чалавечак, які далучаецца да ведаў, адначасова не толькі выконвае складаную працу, але і расце, і развіваецца, а для ўсяго дзіця павінна атрымліваць правільнае, збалансаванае харчаванне. Высокая разумовая дзейнасць нязвыклая для першакласнікаў, яна звязана з вялікімі выдаткамі энергіі. А ўсё злучанае з інтэлектуальнай працай, у асноўным залежыць ад вугляводаў, назапашаных у арганізме, галоўнай выявай ад глюкозы. Зніжэнне ўтрымання кіслароду і глюкозы ў крыві ніжэй за неабходны ўзровень прыводзіць да пагаршэння мазгавых функцый. У сваю чаргу, гэта можа быць адной з прычын, па якой знізіцца разумовая працаздольнасць і пагоршыцца ўспрыманне навучальнага матэрыялу навучэнцам.

Бацькі ўскладаюць асноўныя надзеі на паўнавартасны сняданак - бо яны самі кантралююць гэты працэс дома. Але не ўсе ведаюць, якое менавіта сняданак з'яўляецца самым каштоўным для школьніка. Хтосьці імкнецца ўключыць у сняданак найбольшую колькасць вугляводаў, якія "адказваюць" за разумовую дзейнасць. І насамрэч, пасля шчыльнага вугляводнага сняданку колькасць глюкозы ў крыві значна павялічваецца, але калі вугляводаў залішне шмат, то за гэтым, ужо праз 1,5-2 гадзіны, утрыманне глюкозы можа гэтак жа рэзка панізіцца.

У сувязі з гэтым медыкі прапануюць уключаць у сняданак так званыя складаныя формы вугляводаў. Напрыклад, акрамя кандытарскіх вырабаў, варэння і салодкага чаю, у ранішні сняданак школьнікаў абавязкова павінны ўваходзіць макароны, кашы, хлебабулачныя вырабы, свежая гародніна, садавіна, асабліва яблыкі. Іншыя вугляводы лепш размяркоўваць на некалькі прыёмаў на працягу ўсяго школьнага дня: кава, чай, кава, цукеркі, булачкі, печыва, фруктовыя напоі забяспечаць дзіцяці пастаяннае паступленне свежай порцыі глюкозы ў кроў, што будзе стымуляваць разумовую дзейнасць школьнікаў.

Наступным па значнасці кампанентам ежы, неабходным для задавальнення энергетычнага запатрабавання школьнікаў - гэта тлушчы. На гэтую долю прыпадае каля 25% ад агульнай сутачнай затраты энергіі.

Тлушчы, апроч выкарыстання ў энергетычных мэтах, з'яўляюцца неабходным элементам, неабходным для пабудовы клеткавых мембран, гармонаў і феромонов, таксама ў іх раствараюцца вітаміны. Тлушчы з'яўляюцца галоўным будаўнічым матэрыялам чалавечага арганізма. Галоўнымі крыніцамі бялку ў рацыёне дзіцяці з'яўляюцца некаторыя гародніна, яйкі, рыба, збожжавыя культуры, арэхі, фасолю і мяса. Патрэбнымі тлушчамі асабліва насычаныя малочныя прадукты. Таму ў школьныя абеды ўключаны тварог, кефір, малако. Вавёркі жывёльнага паходжання асабліва карысныя для маладога арганізма школьнікаў, але ўсё ж не трэба захапляцца вэнджанай ежай, сасіскамі, каўбасой.

У рацыёне школьніка таксама павінна прысутнічаць абалоніна - гэта значыць сумесь складана якія пераварваюцца рэчываў, якія знаходзяцца ў плёне, лісці і сцеблах раслін. Гэта неабходна для добрага стрававання. Абалоніны ў прадуктах харчавання дзіцяці павінна быць каля 15-20 грам. Для таго, каб у рацыёне была такая колькасць абалоніны, неабходна рыхтаваць ежу са збожжавых культур, а таксама садавіны і гародніны.

Апроч асноўных кампанентаў ежы ў рацыёне школьніка трэба прадугледзець поўнае і своечасовае папаўненне запатрабавання маладога арганізма ў біялагічных валокнах.

Вада, хоць і не з'яўляецца прадуктам харчавання, але складае каля шасцідзесяці працэнтаў ад агульнай масы арганізма. Школьніку неабходна штодня спажываць каля паўтара-двух літраў вады. У школе створаны ўмовы для ажыццяўлення пітнога рэжыму.

Асобным пытаннем у рацыёне школьнікаў з'яўляецца выкарыстанне харчовых дабавак, такім як фарбавальнікі, стабілізатары, змяшальнікі, антыаксіданты і кансерванты. Гэтыя рэчывы дадаюць у ежу, для надання ёй неабходнага паху, густу і кансістэнцыі. Многія харчовыя дабаўкі, якія прымяняюцца ў апошні час у сувязі з прагрэсам прамысловых тэхналогій, пастаянна выклікаюць пярэчанні з-за магчымасці з'яўлення алергічнай рэакцыі. Але не варта перажываць: выкарыстанне харчовых дабавак дакладна вызначана, і перш чым дамагчыся дазволу на выкарыстанне якіх-небудзь з іх, яны праходзяць дбайную праверку сярод урадавых органаў і кампетэнтных медыцынскіх устаноў. Праведзеныя даследаванні ў цяперашнім часе паказваюць, што алергічная рэакцыя на ўжыванне харчовай рэакцыі вельмі рэдкая, і, як правіла, не перавышае колькасці выпадкаў балючай рэакцыі на стандартныя прадукты харчавання.

Калі прыслухоўвацца да парад па правільным харчаванні для школьнікаў, то ваша дзіця будзе добра вучыцца і заўсёды знаходзіцца ў выдатным настроі. Кожнаму, хто працуе ў сферы харчавання школьнікаў, варта памятаць, што паўнавартаснае харчаванне нашых дзяцей у самы адказны перыяд іх фарміравання і росту асобы - гэта галоўны шлях здароўя нацыі.