Здаровае харчаванне дашкольнікаў

Рэкамендацыі для бацькоў

Арганізацыя харчавання, рацыён, рэжым і прыкладнае меню

У адпаведнасці з прынцыпамі арганізацыі харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту, рацыён павінен уключаць усе асноўныя групы прадуктаў.

З мяса пераважней выкарыстоўваць нятлустую ялавічыну ці цяляціну, курыцу ці індычку. Менш карысныя каўбасы, сасіскі і сардэлькі. Субпрадукты служаць крыніцай бялку, жалеза, шэрагу вітамінаў і могуць выкарыстоўвацца ў харчаванні дзяцей.

Рэкамендуемыя гатункі рыбы: трэска, мінтай, хек, судак і іншыя нятлустыя гатункі. Салёныя рыбныя дэлікатэсы і кансервы рэкамендуецца ўключаць у рацыён толькі зрэдку.

Малако і малочныя прадукты займаюць асаблівае месца ў дзіцячым харчаванні. Гэта багатая крыніца лёгказасваяльнага бялку, кальцыя, фосфару і вітаміна В2.

Садавіна, гародніна, садавінагародніныя сокі ўтрымоўваюць вугляводы (цукры), некаторыя вітаміны, мікраэлементы, а таксама такія карысныя рэчывы, як пекцін, абалоніна, харчовыя валокны і іншыя. Гэтыя прадукты паляпшаюць працу органаў стрававання, прадухіляюць узнікненне завал.

Неабходны хлеб, макароны, крупы, раслінныя і жывёльныя тлушчы, асабліва грачаныя і аўсяныя крупы. Раслінны алей як заправа да салат дазваляе засвойвацца шматлікім карысным рэчывам, якія змяшчаюцца ў гародніне.

Усяго ў дзень дзіця 4-6 гадоў павінна атрымліваць: бялкоў і тлушчаў каля 70 г, вугляводаў каля 280 г, кальцыя 900 мг, фосфару 1350 мг, магнію 200 мг, жалеза 12 мг, цынку 10 мг, ёду 0,08 мг, вітаміна "З" 50 мг. Інтэрвалы паміж прыёмамі ежы павінны быць не больш за 3,5-4 гадзін.

Важнай умовай з'яўляецца строгі рэжым харчавання, які прадугледжвае не менш за 4 прыёмы ежы. Прычым 3 з іх павінны абавязкова ўключаць гарачую страву. Пры гэтым на долю сняданку прыпадае прыблізна 25 працэнтаў сутачнай каларыйнасці, на долю абеду 40 працэнтаў, падвячорак - 15 працэнтаў, вячэры - 20 працэнтаў.

Сняданак

Дзіцяці неабходна даваць кашы, яечныя ці тварожныя стравы, мяса, рыбу, гарбату ці кававы напой з малаком, хлеб з маслам, сырам.

Абед

Павінен утрымоўваць агароднінную салату, мясны, курыны ці рыбны булён з гароднінай, крупамі, другая страва з мяса, птушкі ці рыбы з гарнірам і дэсерт у выглядзе кісяля, узвара, напоя, свежай садавіны ці ягад, фруктовага пюрэ.

Падвячорак

Дзіця павінна выпіваць шклянку малака, кефіру або сыраваткі, з'ядаць печыва, ватрушку або булачку, садавіна.

Вячэра

Лепш даваць агароднінныя ці крупяныя стравы ў залежнасці ад сняданку; мясныя і рыбныя стравы, асабліва ў смажаным выглядзе, даваць не варта.

У той жа час некаторыя прадукты вельмі непажаданы ў рацыёне дашкольніка. Не рэкамендуюцца: вэнджаныя каўбасы, кансервы, тоўстыя гатункі мяса, некаторыя спецыі: перац, гарчыца і іншыя вострыя заправы. Для паляпшэння смакавых якасцяў лепш пакласці ў ежу пятрушку, кроп, салера, зялёны ці рэпчаты лук, часнык. Апошнія, акрамя таго, валодаюць і здольнасцю стрымліваць рост хваробатворных мікробаў. Густ ежы можна значна палепшыць, калі выкарыстоўваць некаторыя кіслыя сокі (цытрынавы, журавінавы), а таксама сухафрукты

З напояў пераважней ужываць гарбату нямоцны з малаком, кававы напой з малаком, сокі, адвар шыпшынніка. Неабходна выключыць любыя газаваныя напоі з рацыёну дашкольнікаў. У якасці прысмакаў рэкамендуецца пасціла, зефір, мармелад, мёд, джэм, варэнне.

Вынікі ацэнкі якасці харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту і бліц-апытанняў бацькоў паказваюць, што многія дзеці недаатрымліваюць у сваім штодзённым рацыёне ёдаваную соль, малако і кісламалочныя прадукты, рыбу і рыбныя прадукты, мяса і мясныя прадукты. Затое штодзённае спажыванне кандытарскіх і хлебабулачных вырабаў складае 80 працэнтаў ад агульнага рацыёну.

Часта дзеці аддаюць перавагу замест кашы есці піцу, чыпсы; замест гарачых страў з мяса і рыбы - сасіскі, каўбасы. Дзеці не жадаюць ёсць тое, што карысна і неабходна для іх здароўя, а бацькі нярэдка патураюць ім у гэтым і не заўсёды клапоцяцца аб арганізацыі правільнага і рацыянальнага харчавання сваіх малых у хатніх умовах.

Рэкамендацыі бацькам па харчаванні маленькіх дзяцей

Правільнае харчаванне дашкольніка цалкам і поўнасцю залежыць ад бацькоў.

1. Першым чынам неабходна ведаць і памятаць, што сілкаванне дзіцяці дашкольнага веку павінна прыкметна адрознівацца ад рацыёну бацькоў.

2. Непажадана тэрмічная апрацоўка прадуктаў шляхам смажання, лепш рыхтаваць стравы на пару ці запякаць.

3. Штодзённае меню дашкольніка не павінна змяшчаць стравы, падобныя па сваім складзе. Напрыклад, калі на сняданак прапануецца каша, то на вячэру лепш даць агароднінную страву.

4. Калі Ваша дзіця наведвае дзіцячы сад, дзе атрымлівае чатыры разы на дзень неабходнае па ўзросце харчаванне, то хатні рацыён павінен дапаўняць, а не замяняць рацыён дзіцячага сада. З гэтай мэтай бацькі, азнаёміўшыся з меню, дома павінны даць малому менавіта тыя прадукты і стравы, якія ён недаатрымаў днём.

5. Сняданак да дзіцячага сада лепш выключыць, інакш дзіця будзе дрэнна снедаць у групе. У крайнім выпадку можна напаіць яго кефірам ці даць яблык. У выхадныя і святочныя дні лепш прытрымлівацца меню дзіцячага сада.

Калі малому споўнілася 3 гады, самы час пачынаць вучыць яго правільным паводзінам за сталом.

  • Дзіця павінна сядзець прама, не абапіраючыся падчас ежы локцямі на стол, не расстаўляючы іх шырока ў бакі. Умець правільна карыстацца лыжкай. 
  • Карыстаючыся сталовым нажом, трымаць яго ў правай руцэ, а відэлец - у левай. Дарослыя павінны прызвычаіць дзіця не наразаць усю порцыю адразу, а адразаўшы кавалачак, з'есці яго і толькі потым адразаць наступны. 
  • Неабходна, каб у малога выпрацавалася звычка жаваць павольна, з закрытым ротам. Калі ў яго дрэнны апетыт, недапушчальна забаўляць яго падчас ежы, дазваляць глядзець тэлевізар ці абяцаць узнагароду за тое, што ён усё з'есць. Падобныя заахвочванні парушаюць стрававальны працэс, а апетыт не паляпшаюць зусім. 
  • Прымаць ежу ў спакойным стане (гэта ставіцца не толькі да шасцігодак!). Трэба пазбягаць сварак і непрыемных размоваў за сталом - гэта таксама пагаршае працэс стрававання і зніжае апетыт. 
  • Не варта даваць малому ежы больш, чым ён зможа з'есці. Лепш потым пакласці крышачку дабаўкі. 
  • Маляня павінна ведаць, што з-за стала можна выйсці, скончыўшы трапезу, толькі з дазволу старэйшага (але, вядома, не з кавалкам хлеба ці іншай ежай у руках). Ён абавязкова павінен падзякаваць прысутным, засунуць крэсла, прыбраць за сабой посуд, памыць рукі (гэтак жа, як і перад ежай) і спаласнуць рот
  • Памятайце! Дзіця вельмі хутка засвоіць усе гэтыя правілы, калі перад яго вачыма будзе прыклад дарослых.

Захаванне пералічаных рэкамендацый будзе спрыяць таму, каб Ваша дзіця вырасла здаровым